Wielka ofensywa programowa Lewicy w województwie łódzkim!

Trasa programowa Lewicy po Polsce trwa już od kilku miesięcy. Posłanki i posłowie Klubu Lewicy odwiedzają duże miasta i małe miejscowości, przedstawiając proponowane rozwiązania najbardziej palących problemów, a także konsultując program partii podczas rozmów i spotkań otwartych, tak, żeby jak najlepiej odpowiadał na potrzeby obywateli. W najbliższy piątek polityczki i politycy Lewicy odwiedzą województwo łódzkie.

"Dzisiaj chcemy zaprosić i zapowiedzieć naszą wielką ofensywę programową. Wspólnie z posłankami Anitą Sowińską i Pauliną Matysiak zapraszamy państwa na spotkanie z Lewicą. W najbliższy piątek cały dzień w naszym województwie będą parlamentarzystki i parlamentarzyści Lewicy. Poranne spotkania zaczynamy na targowiskach, później mamy dużą konferencję prasową w Łodzi i po południu w sześciu powiatach mamy spotkania otwarte, ale spotkania naprawdę otwarte. Zapraszamy wszystkich mieszkańców, mieszkanki, przedstawicieli różnych środowisk, również środowisk politycznych. To będą spotkania w Łodzi, również w Łodzi, o godzinie 17:00 w Hotelu Ambasador, koleżanki będą mówiły o spotkaniach w swoich okręgach wyborczych" - zapowiedział poseł Tomasz Trela.

Rozmowy na rynkach, ale i spotkania otwarte, mają nie tylko przybliżyć mieszkańcom postulaty Lewicy, poinformować ich o propozycjach i rozwiązaniach przygotowanych dla różnych grup społecznych, to też okazja do lepszego przystosowania programu partii do potrzeb obywateli. Jednym z problemów, na którego rozwiązanie Lewica ma plan, jest brak mieszkań.

"Mieszkanie jest dla tych, którzy mają bardzo dużo pieniędzy albo dla tych, którzy mają wysoką zdolność kredytową i mogą sobie pozwolić na kredyt hipoteczny, bądź mają bogatych rodziców albo odziedziczyli jakiś spadek. Nie ma żadnej propozycji dla tych, którzy chcieliby mieć mieszkanie, chcieliby mieszkać w Polsce, pracować w Polsce, tu zakładać rodzinę. I Lewica takie rozwiązanie programowe ma! My chcemy budować, budować mieszkania na wynajem. To budowanie będzie odbywało się za pomocą samorządów albo za pomocą specjalnej agencji państwowej. Chcemy na to przeznaczyć około 20 miliardów, minimum 20 miliardów złotych każdego roku, tak, żeby w końcu realnie i konsekwentnie budować mieszkania na wynajem" - tłumaczył poseł Trela.

Proponowane przez inne partie niskooprocentowanych kredytów dla wielu osób nie jest rozwiązaniem, ze względu na niskie dochody i niestabilne zatrudnienie. Wysoka mobilność młodych ludzi też ogranicza możliwości zakupu własnego mieszkania. Receptą na to jest zwiększenie ilości tanich mieszkań na wynajem, co wpłynęłoby też pozytywnie na rynek mieszkaniowy, obniżając koszty wynajmu mieszkań.

"Ja serdecznie Państwa zapraszam do okręgu piotrkowskiego, a szczególnie do Piotrkowa Trybunalskiego, gdzie o godzinie 18:00 w Mediatece odbędzie się główne spotkanie w województwie łódzkim, tak zwane spotkanie medialne, dlatego również zapraszam serdecznie media. Na tym spotkaniu będzie współprzewodniczący Nowej Lewicy Robert Biedroń, będzie również Przewodniczący Polskiej Partii Socjalistycznej senator Wojciech Konieczny, będzie posłanka Wanda Nowicka, będzie posłanka Scheuring-Wielgus i oczywiście ja, jako współgospodyni tego spotkania. Co będzie tematem spotkania? Przede wszystkim problemy, o które sami Państwo będą pytać. Natomiast my chcemy również Państwu powiedzieć o tym, co my proponujemy, na przykład, jeżeli chodzi o świeckie państwo, bo jedynie Lewica, nie tylko mówi o świeckim państwie, ale przede wszystkim robi i głosuje zgodnie z naszymi wartościami, zgodnie z naszym programem politycznym" - wskazała posłanka Anita Sowińska.

Świeckie państwo i realny rozdział państwa od kościoła to kolejny z postulatów Lewicy, o który ugrupowanie zabiega konsekwentnie od lat. Zdaniem partii, w nowoczesnym państwie nie ma miejsca na przywileje dla kościoła i stawianie duchownych ponad prawem. Prokuratura nie może obawiać się wejścia do Kurii i zajęcia dokumentów świadczących o popełnionych przestępstwach, bo każdy jest wobec prawa równy i ma być równo traktowany.

"Ale będziemy podejmować również inne tematy, na przykład kwestię mieszkaniową i oczywiście tematy zdrowotne, ponieważ pan senator Wojciech Konieczny jest dyrektorem szpitala, jest aktywny cały czas w ochronie zdrowia. Te tematy zdrowotne, będziemy podejmować także w innych miastach, na przykład w Tomaszowie Mazowieckim na konferencji prasowej o 9.30, a jest tam duży problem, ponieważ szpital, który jest bardzo dobrą placówką, jeżeli chodzi o leczenie onkologiczne, obecnie jest pozbawiony udziału w sieci onkologicznej i w tej sprawie będziemy oczywiście również interweniować" - dodała posłanka Sowińska.

Trasa Lewicy zawita też do północnej i zachodniej części województwa, a parlamentarzystki i parlamentarzyści Lewicy odwiedzą Wieluń i Sieradz, gdzie będą rozmawiać z mieszkańcami na rynkach, a także Kutno, Wieruszów i Zduńską Wolę, gdzie będą odpowiadać na pytania osób uczestniczących w spotkaniach otwartych.

"Chciałabym zaprosić, tak jak koledzy i koleżanki parlamentarzyści, do zachodniej części województwa łódzkiego, gdzie także będziemy spotykać się z mieszkańcami. Rano na targach, ale też po południu na otwartych spotkaniach. Będziemy w Wieruszowie, Wieluniu, Sieradzu, Zduńskiej Woli i w Kutnie. W Kutnie spotkanie odbędzie się o godzinie 17:00, wezmą w nim udział politycy Partii Razem, politycy Klubu Lewicy. W Kutnie będzie gościł Adrian Zandberg, Maciej Konieczny, Tadeusz Tomaszewski i Anna-Maria Żukowska. Ja zapraszam oczywiście do sali tarasowej w Kutnowskim Domu Kultury po południu, na to spotkanie po to, by porozmawiać faktycznie o naszych lewicowych propozycjach programowych, bo temu te spotkania mają służyć" - poinformowała posłanka Paulina Matysiak.

Politycy Lewicy zapowiedzieli, że nie chcą rozmawiać o politycznych konkurentach, ani gdybać na temat ilości list w tegorocznych wyborach, tylko zająć się kwestią praw pracowniczych, ochrony zdrowia czy szerokim dostępem do transportu publicznego.

"Posłanka Sowińska przed chwilą wspominała tutaj o kwestiach związanych z ochroną zdrowia, ale o podobne sprawy trzeba zadbać też w innych sektorach, między innymi w sektorze transportowym, z którego przecież na co dzień korzystamy, dojeżdżając do pracy, do szkoły, do lekarza czy do urzędu. Tutaj mamy problem cały czas z postępującą luką pokoleniową, jeżeli chodzi na przykład o wiek maszynistów. Za parę lat okaże się, że nie ma komu pracować na polskiej kolei, a jak widać po danych z początku tego roku, zainteresowanie tanim, dobrym transportem publicznym jest duże" - zauważyła posłanka Matysiak.

Parlamentarzystka Partii Razem przypomniała o projekcie Klubu Lewicy, zakładającym obniżenie stawki VAT na bilety kolejowe do 0%, który leży w zamrażarce marszałek Witek. Dla polityków Lewicy dostęp do taniego i sprawnego transportu publicznego, docierającego do gmin i miast, jest ważnym elementem walki z wykluczeniem transportowym. O tym i innych kwestiach zaniedbywanych przez rząd PiS chcą rozmawiać z mieszkańcami województwa łódzkiego polityczki i politycy Lewicy podczas piątkowej wizyty w naszym regionie.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!